Početna stranica arrow Taze sa ražnja

Taze sa ražnja

Mirenje sa sudbinom

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Predrag Ž. Vajagić
11. 12. 2015.

sudbina


Svađali su se otkad znaju sa sebe, Gojko Ćulibrk i njegova Sudbina, oboje zadrti i tvrdoglavi da te bog sačuva, ako može i ako nema preča posla. U početku, džapali su se kô deca, prgavo i uz mnogo suza. Bilo je tu razbijenih kolena, krvavih glava, detinjih pretnji i teških reči, durenja i zaricanja da se više nikad neće međusobno ni poigrati... Kasnije, njihove svađe postaše bezobzirnije, s manje želje da se izmire, a više pakosti i uz mnogo one teške teskobe od koje ti i vazduh u plućima čađavo zaklobuča kao dim iz kovačnice Rajka Pojužine, u onim danima kad se Rajkan nakani, umoran od rakijanja, da u nju navrati.

Gojko se zagledao u Gospavu, kćer bačvara iz susednog sela, devojku po svemu valjanu i vrednu. Ali, Sudbina ni da čuje! Ni tri meseca nisu prošla, ni prva kaca, u miraz donesena, nije se šljivama napunila, a devojka se razboli, otvoriše joj se šupljine u plućima, uvukoše je celu u sebe, kao da je nikad nije ni bilo, i kao da Gojku nije, jedne martovske večeri, obećala da će biti njegova ili je više beli dan neće poljubiti u rumeni obraz, uvek, kao tek pomuženo mleko, topao od vedrine i osmeha, a i mekostidan, tako, sam od sebe i devojačkog poštenja.

Opširnije...

Stereo

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
08. 12. 2015.


stereo


Stručne knjige  kažu  da se radi  o obliku  reprodukcije zvuka kojim se pokušava stvoriti iluzija usmerenosti i zvučne perspektive. Reč "stereo" počeli smo viđati dosta davno, na različitim nosačima zvuka, kasetnim dekovima, muzičkim linijama i inom audiofilskom inventaru. Prvi ozbiljniji "lov" na stereo-plen dešavao se osamdesetih godina prošlog stoleća, kada su radio-stanice u Srbiji, jedna za drugom, dotadašnje mono predajnike zamenile novim, sposobnim da zvuk razdvoje na dva nezavisna kanala. Današnjim generacijama to će (ne bez realnog utemeljenja) izgledati i komično, ali je bilo nečeg uzbudljivog u tome da se uključi kasetofon sa radio-prijemnikom i čeka da se, prvi put, upali misteriozna zelenkasta (ili crvena, kako gde) lampica, ispod koje je pisalo "FM stereo".

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 97 - 108 od 1015

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2634589
ETNA