Početna stranica arrow Taze sa ražnja

Taze sa ražnja

Zašto Italija?

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
01. 07. 2016.

italia

Odnos prema italijanskoj interpretaciji fudbala nalik je, na primer, percepciji pojedinih kulinarskih proizvoda, koji nam se u mladosti čine odbojnim, neprihvatrljivim i čak pomalo degutantnim, ali se, kako godine prolaze a naše blagoutrobije poprima neslućene razmere i finese, ovi obroci sve češće nalaze na našem stolu, pa ni ne primetimo kad su postali omiljeni, čak i nezamenjivi. Mladom čoveku, željnom dinamike i neprestane smene uzbudljivih scena na fudbalskom terenu, italijanski
katenačo izgleda kao demonstracija gneva Svevišnjeg, izrečena kroz nemogućnost da se u onome što gledamo bar malo uživa. Kako godine prolaze, a mladost ustupa mesto zrelijem dobu, počinjemo shvatati da se tu ne radi o “interpretaciji fudbala”, već o čitavom svetu razgranate filosofije loptanja, složenoj strukturi dubokog poimanja veličanstvene igre, u italijanskom jeziku znane kao calcio.

Opširnije...

Kako uglazbiti poeziju noći?

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
20. 06. 2016.


sara renar

Usklađivanje muzike i teksta, potvrdiće vam  i ljudi koji time zarađuju  za ‘leba, daleko je od laganog, predvidivog i šablonskog posla (sem ako se ne radi o egzemplarima tipa “moja žena dve nedelje šara, i što voli, ali i zbog para” ili “strašna tuga na vrhu mu duše - kršni momci, a strastveno puše”). Što je tekst jednostavniji trebalo bi da je ukrotiviji   notama, ali ni to pravilo ne mora biti tačno. Gotovo je nemoguće u trenutku nastajanja  predvideti koja će kombinacija stihova i muzike doživeti ogromnu popularnost, a koja će, pak, biti zaboravljena brže i od obećanja (srpskih / hrvatskih / crnogorskih / bošnjačkih / makedonskih) političara u predizbornoj kampanji. Postoje , na sreću, i neka pravila, primenjiva uvek. Recimo - u svetu alhemičarskog utapanja reči u muziku (i obrnuto), jedna od najnapornijih rabota, skoro uvek osuđena na neuspeh, ili čak fijasko, jeste  pokušaj da se stihovi poznatih pesnika obuku u skladno i prihvatljivo notno ruho.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 97 - 108 od 1047

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3054893
ETNA