Početna stranica arrow Taze sa ražnja

Taze sa ražnja

Skadar - mjesto za one koji pričaju o multikulturalnosti

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Milo Jukić
28. 03. 2017.Rozafa

Možete li zamisliti grad sa više od 100.000 stanovnika bez ijednog semafora? Ne možete? E, pa otiđite u Skadar i vidjet ćete da je i to moguće! Ni putokaza gotovo da nema pa je jedini način „siguran“ za povratak pamtiti kuda se došlo.

Iz sela Zusi, nekoliko kilometara prije ulaza u Skadar, već se pomalo naziru obrisi skadarske utvrde Rozafa. Dvije su zanimljive stvari u Zusiju: jedna je neka vrsta kopije utvrde na vrhu brda iznad ceste, napravljene u sklopu velikog restorana i pansiona, a druga otočić na Bojani, na kojem je također podignut restoran; do restorana se može samo pješice, i to ne bilo kako nego uskim metalno-drvenim mostom.

Na Rozafu se ne penjem, ali je snimam iz svih kutova i sa svih strana. Nevjerojatno lijepa utvrda, na koju bi, kad se znaju svi njeni sadržaji, trebalo potrošiti barem čitav jedan dan, a toliko vremena ipak nemam. Izdaleka izgleda nalik maketi: kao da su se nebeska dječurlija zaigrala pa slagala kockice na kupi povisokog brda.

Rozafa, to je ona vjerna ljuba jednog od trojice braće iz narodnih pjesama što je uzidana u utvrdu, a bijela voda koja izvire u tvrđavi je, jasno, njeno mlijeko. Zbog toga još i danas mnogi mladi, nakon što se vjenčaju, prošeću do utvrde, jer je korist dvostruka: em Rozafino mlijeko jamči plodnost, em se naprave odlične fotografije. Kažem narodnih pjesama, a jedna je, ali u dvije verzije, jer je Rozafa ista ona Gojkovica opjevana u Zidanju Skadra na Bojani.

Opširnije...

Crtice o Čaku

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
19. 03. 2017.

chuck


1

U   izvanrednoj autobiografiji “Život” Kit Ričards, pripovedajući veoma  dinamično, sve vreme uspešno drži pažnju čitaoca  i vodi ga  kroz neke od najneverovatnijih epizoda iz istorije rokenrola. Jedna od njih je i pismo koje je osamnaestogodišnji Kit, 1962. godine,  uputio svojoj tetki Peti. Iz ovog dosta zanimljivog parčeta papira (koje se završava rečenicom Who else would write such bloody crap) saznajemo da je Kit  dugo mislio da je usamljen u svojoj strasti prema muzici jednog američkog rokera. Ova zabluda okončana je tako što mu je, dok je, sa pločom  omiljenog izvođača u ruci, jednoga dana gluvario na stanici Dratford, prišao momak kojeg je poznavao iz osnovne škole, oduševljeneom komadom uočenog vinila. Ubrzo su ustanovili da obojica obožavaju američkog muzičara, dogovorili se oko zajedničkih aktivnosti i tri meseca kasnije prvi put nastupili zajedno, pod imenom “The Rollin’ Stones” . Kitov drugar iz školskih dana je, naravno, Mik Džeger, a ploča koja ih je spojila delo je njihovog neupitnog idola - Čaka Berija.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 61 - 72 od 1054

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445258
ETNA