Početna stranica arrow Taze sa ražnja

Taze sa ražnja

Baci Hrvata s vrata

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić
25. 09. 2015.baci-rvata


Izgledalo je (malo čudno, u kaputu žutoom...), ne tako davno da je srpsko-hrvatsko kurobecanje, do tada značajno predstavljeno u svakoj malo boljoj enciklopediji genocida, najzad dospelo u spasonosnu bolimećunazanji fazu i da se, prateći krivulju eksponencijalnog rasta, strmoglavilo ka smiraju.

Izvrnutih i ranjivih džepova, takorekuć na izvol'te, srpski turisti i ovog leta krenuli su put hrvatskog mora ljubavi (jeste da je njihovo, al' je i dalje najlepše!), rešeni da tamo ostave novac koji još nisu ni zaradili, dok su poveće grupe (vredi naglasiti - nenaoružanih) Kroata na novosadskom EXIT festivalu uobičajene kao mlako pivo ispred granapa.

Naivna i neiskvarena po svom ustrojstvu, bezazlena je mladež ovo otopljavanje pre nekoliko godina shvatila odveć ozbiljno, pa je vredno zalegla na poduhvat zamilsiv samo u hašišarskom buncanju kosmopolita– sašivanje zastave na kojoj bi se, jedna do druge, u tesnom stiskavcu, našle hrvatska ša’ovnica i srpska ocil(ic)a.

Opširnije...

Skandinavski biseri

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
22. 09. 2015.

forbrydelsenIznenadićemo se (kao što se uvek lecnemo u takvim prilikama) kada shvatimo da je prvi roman trilogije “Milenijum” , “Muškarci koji mrze žene”, švedskog novinara i pisca Stiga Lašona premijerno štampan pre ravno deset godina. Usledile su, zatim, još dve knjige (“Devojčica koja se igrala vatrom” i “Kula od karata”), planetarni uspeh, ali i prerana smrt autora, pa smo ostali uskraćeni za nastavke uzbudljive i napete priče (govorka se da je Lašon imao materijal za čak deset romana). O fenomenu “Milenijuma” napisano je mnoštvo dobrih i ne baš sjajnih tekstova, a u jednom od najkvalitetnijih, objavljenih na našem jeziku , Muharem Bazdulj sjajno uočava da je ključni lik Lizbet Salander, “hibrid srtipovske superheroine i androgine verzije Nastasje Filipovne” (“Vreme”, br.1014, jun 2010). Ono što je za našu priču izuzetno važno, jeste činjenica da je Lašon “Milenijumom” ukazao na mračnu pozadinu švedske idile i na taj način širom otvorio vrata izuzetno kvalitetnoj i raznolikoj produkciji unutar kriminalističkog žanra diljem Skamdinavije (u geografskom, političkom i regionalnom smislu te reči, kako vam volja). Talas koji je pokrenut Lašonovim spisateljskim radom danas izgleda ogroman i, na sreću čitalaca i gledalaca, ne nazire mu se skori kraj.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 109 - 120 od 1015

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2634587
ETNA